Het is een dinsdagavond, 19:45. Ik ben mijn zoon van 6 aan het voorlezen uit wat momenteel zijn lievelingsboek is: ‘Superkrachten voor je brein’ van Wouter de Jong. Hij zag het bij een kennis van ons liggen, en wilde het heel graag lezen. (Zou mama’s overenthousiaste gezeur over hoe gaaf onze hersenen zijn hier iets mee te maken hebben?)
Hoe dan ook: hij kijkt me plots aan en roept het vanuit zijn tenen, helemaal trots op de briljante ingeving die hij 5 seconden daarvoor had: “Mam, ik word EXPERIMENT-MAN!” Hij ziet aan mijn blije grijns gecombineerd met zoekende ogen dat ik nog íets meer context nodig heb. In het kort: hij is gek op superhelden maar wil later óók chemicus in een laboratorium worden. En nu heeft hij dus net bedacht dat dat perfect samen kan gaan. Na wat doorvragen heb ik de volgende info boven water weten te halen:
Ik hoor hem aan, en ik denk: hij snápt het. Hij begrijpt dat er ontzettend veel plezier, verrassingen en waardevolle inzichten te halen vallen door te experimenteren. Dat falen dan niet iets is om bang voor te zijn, maar dat je dan gewoon beter weet hoe je het de volgende keer wil doen. En dat het wel handig is om verstandig om te gaan met dat falen. Dat de risico’s een klein beetje van tevoren beperken, betekent dat je daarna weer extra kan opgaan in je experiment. Dat het cool is. Dat je dan iets bijdraagt aan de wereld. Dat je er zelf heel blij van wordt.
Spread the message, little man. Ik neem je boodschap in ieder geval mee. Naar mijn eigen leven, naar de managers en professionals waar ik mee werk, en naar jou, lieve lezer.
(Het starten van dit blog voelde voor mij bijvoorbeeld ook als een experiment. Lees hier wat ik daar eerder over schreef.)
Waarom een eenvoudige binaire kijk op de wereld veel te simplistisch is. En hoe een meer genuanceerde bril kansen biedt, ook binnen organisaties.
Heb jij scherp wat wordt bedoeld met 'het vertrouwen in de organisatie scoort hoog', of 'het vertrouwen is door de incidenten van de laatst jaren behoorlijk geschaad'? Vertrouwen in wie? Of wat? Wat is vertrouwen dan precies?